ΣΦΙΓΓΑ 2018 | Φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής»

Δημόσια υπαίθρια γλυπτική μαθητών, εφήμερες εικαστικές κατασκευές,  επιτόπιες θεατρικές και εικονικές παρεμβάσεις (υπαίθριες προβολές, graffiti, κλπ) στην πόλη της Θήβας.
01
Οι  μαθητές αναζητώντας την ταυτότητας τους που καθορίζει ο χώρος της σύγχρονης παρηκμασμένης πόλης, οδηγούνται σε ευφάνταστες όψεις της ανθρώπινης ευτυχίας και προτείνουν έξυπνες και πρωτότυπες λύσεις στην επιδίωξη της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;
02
Πάνω από 1000 μαθητές, συντονισμένα παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ το 2018. Σε 18 κύρια, αλλά συνολικά σε 200 εξωτερικά σημεία μέσα στον ιστό της πόλης, δημιουργούνται μικρές ή μεγαλύτερες εικαστικές παρεμβάσεις, χιουμοριστικές εκδηλώσεις,  μηνύματα θετικής προτροπής ή κραυγές διαμαρτυρίας. Η πόλη μεταβάλλεται από την ζωντάνια των νέων ανθρώπων, που παρεμβαίνοντας με τα έργα και το παράδειγμα τους, προτρέπουν και άλλους ανθρώπους σε μια δημιουργική δίνη, γεγονός που φέρνει και πάλι την αισιοδοξία στους κατοίκους.
03
Ξεκινήσαμε να περπατάμε ξοπίσω από τα παιδιά, στην χρωματιστή σκιά τους, ακολουθώντας στα χαλίκια τα βήματά τους, στα δικά τους μονοπάτια, στα δικά τους σημεία, στο στενάκι που μιλούν ψιθυριστά, στο πάρκο που γελάνε δυνατά, στη δική τους πόλη, σε εκείνη την πόλη που μόνο εκείνα μπορούν να δουν, που πλέον είναι δική τους ευθύνη να αλλάξουν, φορτωμένα με δύναμη και φαντασία από πηγές ανεξάντλητες. Σήμερα ξεκινήσαμε να ακολουθούμε τα παιδιά. Μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την οικονομική υποστηρίξη του Υπουργείου πολιτισμού και Αθλητισμού

Πηγή:
May 25, 2018

ΣΦΙΓΓΑ 2018 – Διεθνές φεστιβάλ κοινωνικής γλυπτικής «Οιδίππους Τύραννος» στη Θήβα

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο; Αναζητώ τον εαυτό μου…
Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο όν, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;
Στην εποχή μας βιώνουμε τη διαρκή απώλεια της συνέχειας του εαυτού, της σταθερής μας ταυτότητας ως σχέσης με τον κόσμο, όπως σχηματίστηκε στην κλασσική σκέψη. Το τραγικό άτομο που βίωνε την ταπεινότητα του μπροστά στην μοίρα μετέπεσε στο αδρανές εργαλειακό υπόλειμμα μιας αέναης μεταπλασιμότητας μέσα σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή.
Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Στο φετινό μας φεστιβάλ δεν αναζητούμε μια δεδομένη ταυτότητα αλλά θέτουμε την ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. «Ζούμε όπως ο Οιδίποδας σχολιάζει ο Φρόυντ»- Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;

συνέχεια στην πηγή:
25 ΜΑΪΟΥ 2018

Ο Ιλισός στη σημερινή Συγγρού, ο Κηφισός κάτω από την Εθνική, και ο Ηριδανός που κελαρύζει ακόμα στο Μοναστηράκι, σε 25 εκπληκτικές φωτογραφίες 

Έχει ποτάμι η Αθήνα; Απλή ερώτηση, σωστά; Δεν έχει, όμως, μία απλή απάντηση.
Εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε, τι θεωρείτε ποτάμι, και τι ορίζετε ως Αθήνα. Για να ξεκινήσουμε από το τέλος: Αθήνα είναι, ας πούμε, ο Δήμος Αθηναίων, ή περιλαμβάνει και όλα τα προάστια, από την Κηφισιά ως τον Πειραιά;
Ποτάμι είναι, κατά τη γνώμη σας, κάτι που μοιάζει στον Σηκουάνα, ή μετρά και ο Ηριδανός, όπως φαίνεται μερικά μέτρα κάτω από την πλατεία στο Μοναστηράκι;
Αν είστε κάπως ευέλικτοι με τις αποδεκτές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, η Αθήνα έχει μια χαρά ποτάμια τρία, για την ακρίβεια.
Τον Ηριδανό, που βλέπετε να κελαρύζει κάτω από το Μοναστηράκι, τον Κηφισό, που κινείται παράλληλα με την Αθηνών-Λαμίας (την οποία οι παλαιότεροι παροικούντες τον Πειραιά αποκαλούν ακόμα «Το Ποτάμι») και τον Ιλισό, που μπορεί να μην τον βλέπετε πουθενά, κυλά όμως υπόγεια σε αρκετά σημεία της πόλης κάτω από τη διασταύρωση της Μιχαλακοπούλου με τη Μεσογείων, για παράδειγμα.
Εκτός από τα ποτάμια, κάτω από την Αθήνα κυλούν περίπου 700 ρέματα, από τα οποία τα 70 φαίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι ο Ποδονίφτης της Νέας Ιωνίας.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα ποτάμια της Αθήνας, όπως ήταν στην αρχαιότητα, έχει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

από FB: Ο χρήστης τζιμης ευθυμιου κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.Διαχειριστής · 14 Μαΐου 2018 · 
συνέχεια στην πηγή: