Από τα χέρια της εθελόντριας Ξανθίππης Παρασκευά απελευθερώθηκαν χθες 
ένας κύκνος και δύο γερακίνες

ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΞΕΝΑΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η ΑΝΙΜΑ ήρθε για να απελευθερώσει στη λίμνη Βιστωνίδα τρία πτηνά

Φορείς μίας συμβολικής αλλά ουσιαστικής ενέργειας, της απελευθέρωσης τριών πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον και συγκεκριμένα στη λίμνη Βιστωνίδα, έγιναν μέλη της ΑΝΙΜΑ (σύλλογος προστασίας & περίθαλψης άγριας ζωής, με έδρα την Αθήνα), στην πρώτη οργανωμένη τους επίσκεψη στο νομό Ροδόπης. Πρόκειται για έναν κύκνο και δύο γερακίνες, που εντοπίστηκαν τραυματισμένα σε διάφορα μέρα της χώρας, περιθάλφθηκαν και πλέον έφτασε η ώρα να απελευθερωθούν ξανά στη φύση, εκεί όπου ανήκουν. Η απελευθέρωσή τους έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου στη λίμνη Βιστωνίδα, με την παρουσία μελών της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, του Σωκράτη Γρηγορόπουλου, της Ξανθίππης Παρασκευά και της Σούλας Δραγουμάνη.
........................
Στην υποδοχή των ανθρώπων της ΑΝΙΜΑ ήταν τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, με τον Σωκράτη Γρηγορόπουλο να κάνει λόγο για μία ευτυχή συγκυρία. "Κάνουν κάθε χρόνο κάποια εκδρομή και προτίμησαν αυτήν την χρονιά το νομό Ροδόπης. Επειδή συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια με την ΑΝΙΜΑ συνεννοηθήκαμε να τους βοηθήσουμε και στις ξεναγήσεις στις λίμνες". Για την παρουσία τους αυτή στο νομό μας είπε "είναι ένα παράδειγμα του πως μπορούμε να "εκμεταλλευτούμε" τον πλούτο που υπάρχει εδώ. Από την Κερκίνη μέχρι τον Έβρο είναι οι 5 από τους 11 προστατευόμενους υγροτόπους Ramsar. Δεν είναι η κατάρα, όπως ορισμένοι λένε. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο εντοπίσουμε την προώθηση του οικοτουρισμού στην περιοχή μας, θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Έχουμε το φόντο για να έρθει πολύς κόσμος. Εμείς εδώ έχουμε να δείξουμε τη φύση, ας τη δείξουμε".
Η άφιξη των μελών της ΑΝΙΜΑ στη Ροδόπη συμπίπτει με την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2/2/1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, από 18 χώρες παγκοσμίως, ενώ σήμερα, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχεται στις 168. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Το κεντρικό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 είναι: «Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή» και ο στόχος της καμπάνιας είναι να καταλάβουμε όλοι πως δεν είμαστε αδύναμοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οι υγρότοποι είναι η φυσική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ας σταματήσουμε τις αποξηράνσεις, τις οικοπεδοποιήσεις και την υποβάθμιση που οδηγούν στην απώλεια των υγροτόπων μας και ν’ ασχοληθούμε με την αποκατάσταση, την συντήρηση και την σωστή-αειφόρο διαχείριση των υπαρχόντων υγροτόπων. Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η υποβάθμιση ή/και η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι πολλές φορές μη αντιστρεπτή και ότι η προστασία των υγροτόπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Εθελοντές και υποστηρικτές της ΑΝΙΜΑ ξεναγούνται αυτές τις μέρες στους υγροτόπους του νομού μας, το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και την πόλη της Κομοτηνής (μουσεία, αγορά, κέντρο της πόλης, τοπική κουζίνα).

Περισσότερα στην πηγή:
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00

και εδώ: